Wat is een BV (Besloten Vennootschap)?
Een BV (Besloten Vennootschap) is een kapitaalsvennootschap en heeft dus een in aandelen verdeeld kapitaal.
Oprichtingsprocedure
Het oprichten een BV gebeurt via notariële akte, na het passeren van de akte van de BV bij de notaris zal de vennootschap worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
Juridische aspecten
Rechtspersoonlijkheid
De BV is een rechtspersoon en dus zelfstandig drager van rechten en plichten. Niet de personen achter de BV, maar de besloten vennootschap zelf gaat overeenkomsten aan en is verantwoordelijk voor naleving van de overeenkomsten.
Aansprakelijkheid
De BV kent beperkte aansprakelijkheid. Dat wil zeggen dat aandeelhouders niet aansprakelijk kunnen worden gesteld voor schulden van de BV.
In beginsel zijn bestuurders (directeuren) niet aansprakelijk, doch sinds het nieuwe BV recht kunnen bestuurders gemakkelijker aansprakelijk worden gesteld, ook voor kleine, onbedoelde en onbewuste fouten.
Fiscale aspecten
De besloten vennootschap (BV) betaalt loonbelasting over het loon dat zij haar directieleden betaalt.
De besloten vennootschap (BV) betaalt vennootschapsbelasting over de gemaakte winst.
De besloten vennootschap (BV) dient dividendbelasting in te houden op dividenden die aan de aandeelhouders worden uitbetaald.
Praktische aspecten
De BV bestaat uit tenminste twee organen: de aandeelhouders en de directie. BV’s kunnen eventueel ook een raad van commissarissen hebben, doch dit is vrij zeldzaam bij kleine BV’s.
Iedere BV is onderhevig aan permanente controle door het Ministerie van Justitie. Het ministerie kan, op het moment dat zij de bestuurders onbekwaam acht (bijvoorbeeld door een faillissement uit het verleden), besluiten de vennootschap te ontbinden.
Meer informatie
BV (Besloten Vennootschap) of eenmanszaak?
BV (Besloten Vennootschap) of VOF (Vennootschap onder Firma)
BV (Besloten Vennootschap) of CV (Commanditaire Vennootschap)